Strona 1 z 1

Dual XEON

PostNapisane: lis 23, 2005 07:25
przez Fish_NY
Kupilem (bo byla okazja) calkiem niezly komputer: Dell 470 z dwoma procesorami XEON, 2GB ram, dwie katy graficzne PNY quatro...

I mam pytanie: czy autocad 2005 albo microstation v8 potrafia wykorzystac mozliwosci tego systemu. Juz sam sprawdzilem ze podczas renderingu dziala tylko jeden procesor z 4-rech (2x2dual core). Moze ktos wie co z tym zrobic. 3dmax wykorzystuje cala moc jak trzeba, ale ja pracuje glownie w Microstation i ACAD. Narazie wyglada na to ze ten komputer to raczej overkill. Mozna zawsze uruchomic 4 sesje microstation i w kazdej cos innego renderowac, ale to nie to samo :).
Poradzcie czy mam to sprzedac, czy nie.

Kuba

Re: Dual XEON

PostNapisane: lis 23, 2005 16:50
przez ///RSth
Cześć Kuba!

Wydaje mi się (nie mam 100% pewności) że AutoCAD i Microstation
nie obsługują platform wieloprocesorowych. Nawet high-endowe
systemy jak CATIA, UG, IDEAS nie obsługują wielu procesorów
(a jak obsługują, to tylko wybrane moduły - zwykle FEM i
rendering, DMU). Ma to się zmienić, bowiem wieloprocesorowe
maszyny robią się coraz popularniejsze. DS zapowiedziało, że
CATIA v5xx bedzie miała wsparcie dla kilku procesorów.

Re: Dual XEON

PostNapisane: lis 24, 2005 23:56
przez Grzegorz25
///RSthmasz racje. Te aplikacje nie wykorzystuja wieloprocesorowych maszn liczacych. Robi to np. Ansys v10.
Pozdrawiam!

Re: Dual XEON

PostNapisane: lis 27, 2005 00:21
przez Trzaskul
Fish_NY napisał(a):czy autocad 2005 albo microstation v8 potrafia wykorzystac mozliwosci tego systemu


Ustaw zmienną konfiguracyjną MS_PROCESSORS najpierw na 1, później na 2 i porównaj. 2 procesory są używane w MicroStation głównie przy funkcjach związanych z wyświetlaniem danych.