Strona 2 z 4

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: lut 14, 2010 11:35
przez WZÓR
itechnika napisał(a):Powiem tylko tyle.
Nigdy więcej HAAS'a! Serwis do d.. sterowanie ok ale byłoby lepiej gdyby serwis umiał usuwac drobne błędy. sdztywność maszyny też marna. Po 5 latach eksploatacji robimy detale dokładne do 0,1mm. Dokładniejszych już się nie da.
polecam DMU

Witam
Mam okazję programować i obsługiwać dwie maszyny Haas-a ;
tokarkę SL-20 C Axis i frezarkę VF-5.
Są glanc nowe i trudno mi się teraz wypowiedzieć z jaką dokładnością będą pracować za ... 5 lat.
Po niespełna 6 miesięcznej eksploatacji zdarzały się drobne awarie , które były (po zgłoszeniu ) natychmiast usuwane , a na serwis Haas-a nie narzekam , są dobrzy w tym co robią i chętnie służą praktyczną jak i teoretyczną radą w obsłudze w/w maszyn.


... ale byłoby lepiej gdyby serwis umiał usuwac drobne błędy. ...

jakie błędy masz w tej chwili na myśli?

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: lut 18, 2010 15:53
przez wpwaldek
Widziałem frezarkę hassa u kolegi, generalnie jemu pracuje sie na niej ok (roczna maszynka ) ale jak patrzyłem na prowadnice...... to ciuteńkie.. To już mi mówi o sztywności tej maszynki. Sterowanie.... pamięci mało 1Mb, co to jest.. Oczywiście można podłączyć laptopa, ale to nie Heidenhain :lol:

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: lut 18, 2010 19:54
przez WZÓR
wpwaldek napisał(a):Widziałem frezarkę hassa u kolegi, generalnie jemu pracuje sie na niej ok (roczna maszynka ) ale jak patrzyłem na prowadnice...... to ciuteńkie.. To już mi mówi o sztywności tej maszynki. Sterowanie.... pamięci mało 1Mb, co to jest.. Oczywiście można podłączyć laptopa, ale to nie Heidenhain :lol:

Faktycznie , te prowadnice raczej cieniutkie.
Pamięć można powiększyć do 16Mb (moja VF-5 tyle ma). :P

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: lut 23, 2010 16:16
przez wpwaldek
Pamięć można powiększyć do 16Mb (moja VF-5 tyle ma).

Eeee... te 16 mega to też mało, a dopłaca sie za nie jak za zboże!

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: lut 28, 2010 00:48
przez marian605
Witam,
Miałem kiedyś styczność z Hass'em nówka - sterowanie takie sobie, sztywność - lepiej nie gadać a trzymanie wymiarów ? - a co to takiego :shock: .
Mam 20-letnie Hurco :D i bije na głowe to badziewie.

Pozdrawiam.

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: kwi 17, 2010 19:48
przez Magneto86
John napisał(a):Temat: Doświadczenia z ruchem szybkim G0 - maszyna 3-osiowa

Ruch szybki G0 ze współrz. XY do punktu o innych współrz XY (przyjmijmy stały Z) nie przebiegał po linii prostej tylko sterowanie dzieliło go na dwa ruchy - dodajac punkt posredni boczny (tworząc jakby przyprostokątne).



Ruch G0, czyli ruch ustawczy lub pozycjonowania nie musi być realizowany za pomocą interpolacji liniowej. Krótko mówiąc - każdy serwo-napęd podczas takiego ruchu pracuje osobno.
Przynajmniej taka jest teoria. Przypuszczam, że w praktyce producenci maszyn starają się unikać takiego zachowania. No ale w jaki sposób to już nie wiem...

Ale nie wiem czy "John" miał na myśli, że obydwie składowe tego ruchu były realizowane jedna PO drugiej?

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: kwi 20, 2010 17:24
przez Tielegin
Przy ruchu szybkim, silniki pracują w każdej osi z pełną prędkością. Sama trajektoria będzie wiec zależeć od długości drogi w tych osiach. Logicznie rzecz biorąc to takie zachowanie jest uzasadnione. Ma zostać osiągnięty zadany punkt możliwie najszybciej. Dodatkowo skraca się czas pracy silników czyli zwiększa ich żywotność.

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: kwi 23, 2010 19:55
przez WZÓR
wpwaldek napisał(a):
Pamięć można powiększyć do 16Mb (moja VF-5 tyle ma).

Eeee... te 16 mega to też mało, a dopłaca sie za nie jak za zboże!

...faktycznie mało, :? , mam formę na stole i program na jej obróbkę ,,wklepałem na styk''. :roll:

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: maja 12, 2010 19:53
przez Wladca-Swiata
Razu pewnego zdarzyło mi się robić detal na Mikronie HMP 600 gdzie kod miał 276 MB... Jak takie coś odpracować na Haasie ;) ? Ja osobiście polecam DMC 635/835/1035 V (mamy tą ostatnią), ale nie w wersji ECO. Maszyna zwarta, przemyślana, dokładna. Dobre powierzchnie, a i awarii jak na lekarstwo. Robimy głównie jednostkowe detale, formy itd. Maszynka jest idealna na podstawowe centrum narzędziowni.

Re: Wybór maszyn - co sądzicie o maszyna Hass??

PostNapisane: maja 13, 2010 12:24
przez WZÓR
Wladca-Swiata napisał(a):Razu pewnego zdarzyło mi się robić detal na Mikronie HMP 600 gdzie kod miał 276 MB... Jak takie coś odpracować na Haasie ;) ?...

Haas czyta programy na dwa sposoby;
1.Bezpośrednie Sterowanie Numeryczne (DNC).
2.Sterowanie Numeryczne Plików (FNC).

Jak program jest powyżej 16 MB , puszczam go w trybie FNC - bezpośrednio z pena , ale trzeba przy tym wziąść pod uwagę , że;
1. Prędkość odczytu z pena jest mniejsza niż z pamięci obrabiarki a co za tym idzie jest mniejszy limit linijek na minute.
2. Nie działa wtedy czytanie z wyprzedzeniem.

p.s.
...po ostatnich problemach z formą podszkoliłem się ... :P