_

Wymiarowanie

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Wymiarowanie

Postprzez SNAKESHIT » gru 18, 2005 00:42

Witam!

Mam pytanko. Czy jest możliwość wstawiania samych lini wymiarowych (bez treści) ???
Avatar użytkownika
SNAKESHIT
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 18, 2005 00:38
Lokalizacja: Legnica

Re: Wymiarowanie

Postprzez przemek_f » gru 18, 2005 01:43

możesz przeedytować (w ten czy inny sposób) tekst wymiaru na " "
przemek_f
 
Posty: 379
Dołączył(a): paź 04, 2005 12:52

Re: Wymiarowanie

Postprzez SNAKESHIT » gru 18, 2005 12:19

niestety gdy zmieniam wymiar na " " to nie mam samej lini wymiarowej. Dalej jej trescia jest " ".


PS. znal;azlem spob na pozbycie sie tresci... proste sama spacja
Avatar użytkownika
SNAKESHIT
 
Posty: 24
Dołączył(a): gru 18, 2005 00:38
Lokalizacja: Legnica

Re: Wymiarowanie

Postprzez yayan » gru 19, 2005 13:13

wstaw spacje
yayan
 
Posty: 11
Dołączył(a): lis 02, 2005 15:12
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Wymiarowanie

Postprzez szimano1 » lut 19, 2006 16:47

zbytnio nie wiem o co wam chodzi z ta "spacja" poniewaz jestem poczatkujacy w tej branzy :) moglby mi ktos powiedziedziec jak zwymiarowac cos wlasnymi wymiarami
z gory dzieki pozdro :)
szimano1
 
Posty: 2
Dołączył(a): lut 19, 2006 16:41

Re: Wymiarowanie

Postprzez MChołda » lut 20, 2006 08:32

szimano1 napisał(a):zbytnio nie wiem o co wam chodzi z ta "spacja" poniewaz jestem poczatkujacy w tej branzy :) moglby mi ktos powiedziedziec jak zwymiarowac cos wlasnymi wymiarami
z gory dzieki pozdro :)


O to co ma byc wpisane jako tekst wymiarowy najlepiej zadbać przy wstawianiu wymiaru, kiedy po ustaleniu (wskazaniu) punktów charakterystycznych wymaru należy sledzić co mamy w podpowiedzi w linii poleceń. Jest tam szereg opcji do wyboru, w tym opcja Tekst (TEXT). Po jej wybraniu możemy zmodyfikować to, co chcemy w tekście wymiarowym. I tak:
- gdy chcemy wpisać własny wymiar, to go wpisujemy i wciskamy enter; jest to jednak najgorszy sposób wymiarowania, bo powinno się rysować i wymiarować w skali 1:1,
- gdy chcemy przyjąć wymiar rzeczywisty i coś do niego dopisac (np znak średnicy) to piszymy np : %%c<> i dalszy tekst. Znaki <> oznaczaja, że Acad ma przyjąc wymiar wyliczony na podstawie wsakzanych punktów charakterystycznych,
- gdy chcemy aby wymiar był bez tekstu wymiarowego wprowadzamy co najmniej jedna spację.

Oczywiscie to samo możemy zrobić później edytując wymiar poleceniem _ddedit.
Pozdrawiam
Marek
MChołda
 
Posty: 256
Dołączył(a): wrz 30, 2005 07:08
Lokalizacja: Kraków


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników