_

[ABAQUS]Wymiary obiektu

Forum o CAE.

[ABAQUS]Wymiary obiektu

Postprzez vekh » lut 23, 2013 21:29

Witam.
Uczę się obsługi abaqusa. Nie mogę jednak znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na kilka pytań:
1. Abaqus nie zawiera predefiniowanych jednostek, w związku z czym trzeba się trzymać jednego systemu. Jeśli korzystam z jednostek w [W/mK], [kg/m^3], [J/kgK] to czy wymiary przedmiotu podawane są w metrach? W załączonym rysunku (załącznik nr. 1) jest to więc 5 m?
2. Jeśli badam przypadek niestacjonarny, a więc zależny od czasu, to jeden krok czasowy odpowiada 1[s] (jednostka czasu SI)? Przykładowy krok z inkrementacjami zamiesciłem w załączniku nr. 2.
Załączniki
Schowek02.jpg
Schowek03.jpg
vekh
 
Posty: 4
Dołączył(a): gru 05, 2011 14:40

Re: [ABAQUS]Wymiary obiektu

Postprzez thermtrans » lut 23, 2013 22:42

Tak jak zauważyłeś, Abaqus nie ma jednostek definiowanych.

Wymiary geometrii sam przyjmujesz, jeśli modelujesz w mm lub m taki dostaniesz model.
Wszystko wynika ze wstępnych założeń przy modelowaniu.
Pozdrawiam, ThermTrans

MES, CFD, wytrzymałość materiałów, hydromechanika, mechanika, termodynamika.
thermtrans
 
Posty: 298
Dołączył(a): mar 01, 2010 21:52

Re: [ABAQUS]Wymiary obiektu

Postprzez vekh » lut 28, 2013 21:33

Dzięki za odpowiedź. Czyli z tego co zrozumiałem - jeśli przyjąłem, że 1 jednostka wymiarowa to 1m to wyniki powinienem interpretować z uwzględnieniem tych jednostek.
vekh
 
Posty: 4
Dołączył(a): gru 05, 2011 14:40

Re: [ABAQUS]Wymiary obiektu

Postprzez thermtrans » lut 28, 2013 21:48

Tak jeśli zakładasz że model jest w metrach, centymetrach lub mm to musisz to uwzględnić przy wynikach.
Pozdrawiam, ThermTrans

MES, CFD, wytrzymałość materiałów, hydromechanika, mechanika, termodynamika.
thermtrans
 
Posty: 298
Dołączył(a): mar 01, 2010 21:52


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników